SeraNovo ontvangt UNIIQ investering voor nieuw platform voor medicijnformulering

Beperkt effect van medicijnen

Een belangrijk probleem bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen is de beperkte absorptie door het menselijk lichaam. In veel gevallen wordt slechts een beperkte hoeveelheid van een medicijn daadwerkelijk door het lichaam opgenomen, waardoor het effect van een medicijn beperkt is. Dit is in het bijzonder het geval wanneer het gaat over medicijnen die oraal worden toegediend. Hierbij moet een medicijn namelijk eerst door het spijsverteringskanaal van de patiënt worden opgenomen, voordat het effect heeft bij de patiënt. Precies bij dit opnameproces presteren veel medicijnen niet goed genoeg.

Een nieuw soort oplossing

Voor deze moeilijk toedienbare geneesmiddelen kan SeraNovo een op maat gemaakt oplosmiddel ontwikkelen. In deze stof, een zogenoemd ‘eutectisch’ oplosmiddel, kan het medicijn vervolgens worden opgelost en worden toegediend via standaardcapsules. Dit zorgt ervoor dat een aanzienlijk groter gedeelte van het medicijn daadwerkelijk door de patiënt kan worden opgenomen. De methode die SeraNovo hiervoor gebruikt en de manier waarop de stoffen worden ontworpen zijn beide uniek en door SeraNovo gepatenteerd.

Grote stap voorwaarts

SeraNovo, opgericht in 2016 en momenteel gevestigd op het Leiden Bio Science Park, is het geesteskind van CEO Niall Hodgins en CSO Bastiaan Kluft. De investering zorgt ervoor dat het bestaande team uitgebreid kan worden en dat er een aantal studies gedaan kunnen worden om verder proof-of-concept te leveren voor SeraNovo’s technologie.

Niall Hodgins, CEO SeraNovo: “Slechte oplosbaarheid van medicatie is een van de meest beperkende en breed erkende problemen in de farmaceutische industrie en heeft effect op vrijwel alle nieuwe medicijnen in ontwikkeling. Door deze investering vanuit UNIIQ kan SeraNovo een nieuwe stap zetten in het oplossen van dit probleem. Hierdoor kan SeraNovo het mogelijk maken voor een breed scala aan medicijnen om de patiënt te bereiken.

Liduina Hammer, Fondsmanager UNIIQ: “Het investeren in de duurzame verbetering van beschikbare medicatie voor patiënten, is voor UNIIQ een belangrijk doel. We zijn dan ook erg enthousiast over de mogelijkheden die SeraNovo kan bieden en zijn trots om bij te kunnen dragen aan de vervolgstappen die het bedrijf in de komende periode gaat maken. Daarnaast is het voor ons goed om te zien dat de samenwerkingen binnen het Leidse ecosysteem van toegevoegde waarde zijn voor SeraNovo en een groot aantal van onze andere investeringen”.

UNIIQ is een investeringsfonds van € 22 mln. gericht op de proof-of-concept fase. Het fonds is opgericht door een consortium bestaande uit Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter. Het fondsmanagement wordt uitgevoerd door InnovationQuarter.